Görme, Görsel Algılama ve Fotoğraf

📌Bir resme veya fotoğrafa baktığımızda algılama sorunsuz bir süreçtir. Çünkü duyularımıza ulaşan veriler somut ve zengindir. Nesnelerden gözümüze yansıyan ışık, nesne (doku, kontrast, şekil, hareket, vs.) hakkında yeterli bilgi verir. Bu anlamda algılama, dolaysız, tahmin, yorum ve çaba gerektirmeyen bir güce sahiptir. Gibson’a göre herhangi bir resmin veya fotoğrafın algılanması doğal bir çevrenin algılanması kadar kendiliğinden ve sıradan bir süreçtir. Gombrich ise resimlerin iki boyutlu düzlemler dışında bazı okuma süreçlerinin olması gerektiğini söylemiştir. Bu yüzden algılayanın yeniden sunulan nesne hakkında önbilgisi olması gerektiğini yoksa algıda bozukluğa yol açabileceğini belirtir. Ayrıca nesneler ve nesnelerin algılanabilir özellikleri de algılayıcı tarafından farklı değerlendirilebilir. 1920’lerde Picasso’ya neden nesneleri oldukları gibi çizmediğini soranlara Picasso: “Zaten nesneler oldukları gibi değillerdir.” cevabını vermiştir.
.
“Görme, Görsel Algılama ve Fotoğraf”. Doç Dr. Ali İhsan Ökten kültür, sanat, gezi rehberiniz Arka Plan Sanat’ın 25. sayısında sizler için yazdı…
.
📷 Hulki Muradi
.
📰 Dijitalleşen dünyamızda dijitale bulaşmadan sadece dokunarak okuyabildiğiniz yayın organımız Arka Plan Sanat’ın 25.sayısına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
.
https://arkaplansanat.com/product/arka-plan-sanat-25-sayisi/

Arka Plan Fotoğraf Derneği

Eski Yazılar

Arka Plan Sanat’ın 26. Sayısı Geliyor !

Yeni Yazılar

Paris Bir Dünyadır…

Cevap Yazabilirsiniz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir